Football Talk

Μολδαβία: «Απόπειρα πραξικοπήματος στο ματς της Σέριφ με την Παρτιζάν, από Σέρβους υποστηρικτές του Πούτιν!»

Μολδαβία: «Απόπειρα πραξικοπήματος στο ματς της Σέριφ με την Παρτιζάν, από Σέρβους υποστηρικτές του Πούτιν!»

Σοβαρές καταγγελίες από κυβερνητικά στελέχη της Μολδαβίας!

Η Μολδαβία πέρασε 24 ώρες αναταραχής μετά από αναφορές ότι σχεδιαζόταν ένα τεράστιο φιλορωσικό πραξικόπημα. Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών της Μολδαβίας, ο αγώνας της UEFA Conference League μεταξύ της Σερίφ Τιρασπόλ και της Παρτιζάν Βελιγραδίου υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε μια ταραχή με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στις 14 Φεβρουαρίου, δύο μέρες πριν η Παρτιζάν και η Σερίφ έπρεπε να συναντηθούν στο Κισινάου στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ του γύρου των νοκ άουτ της Conference League, η Ομοσπονδία της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα του SIS, της μυστικής υπηρεσίας της Μολδαβίας, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος, Μάγια Σαντού, μίλησε για το σχέδιο της Ρωσίας να πάρει τον έλεγχο της χώρας.

grobari-rusija-z.jpeg

Ο Άντριαν Τσεπτονάρ, μέλος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, ανέφερε ότι «εκπαιδευμένοι μαχητές» επρόκειτο να διεισδύσουν στο εσωτερικό της Παρτιζάν Βελιγραδίου, ώστε να προκαλέσουν όλεθρο στο Κισινάου.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του Ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Άμυνα, δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει Τσετσένους μαχητές για να επιβάλει τις ενέργειές τους.

«Γνωρίζουμε τα ονόματά τους, παρακολουθούμε στενά αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε αρχικά, προσθέτοντας ότι οι Τσετσενικές ομάδες συμμετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία πριν σταλούν στην Τουρκία, για να λειτουργήσουν ως διασώστες στον απόηχο του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα.

Οι πρώτοι 12 Σέρβοι πολίτες που φέρεται να ήρθαν στο Κισινάου για τον αγώνα, προσγειώθηκαν στη χώρα από τη Δευτέρα (13/02), τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου. Κάτι που κρίθηκε ως πολύ ασυνήθιστο για μια οργανωμένη ομάδα να κάνει το ταξίδι με τόσες μέρες που απομένουν μέχρι έναν αγώνα και ειδικά όταν πρόκειται για το Κισινάου, το οποίο δεν είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για διασκέδαση μέσα στην εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότεροι Σέρβοι πολίτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι την Τρίτη, μέσω Βουκουρεστίου, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η Μολδαβία έκλεισε ακόμη και τον εναέριο χώρο της για τρεις ώρες, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας» μετά από προειδοποίηση που έλαβε από τη Ρουμανία.

Ο Άντριαν Τσεπτονάρ, Μολδαβός βουλευτής και επίσης μέλος του Επιμελητηρίου Εθνικής Ασφάλειας εντός του Κοινοβουλίου, ανέφερε μιλώντας στο Josimarfootball.com: «Το αρχικό σχέδιο ήταν ότι μια μεγάλη ομάδα ultras της Παρτιζάν θα ερχόταν στη Μολδαβία. Χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η Μολδαβική Μυστική Υπηρεσία, αυτό δεν συνέβη. Οι εκτροπείς υποτίθεται ότι θα ήταν επίσης μέρος του ταξιδιού.

Η Μολδαβική Μυστική Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι πράκτορες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, Ρώσοι πολίτες, σχεδίαζαν να εισέλθουν στη Μολδαβία με κατασκευασμένα έγγραφα που θα τους επέτρεπαν να ταυτοποιηθούν ως Σέρβοι, Λευκορώσοι ή Μαυροβούνιοι.

Είναι κοινή πρακτική για Ρώσους μυστικούς πράκτορες να χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για τις αποστολές τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να μην επιτρέψει στους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στη Μολδαβία, εκτός εάν παντρευτούν με Μολδαβό πολίτη, εάν έπρεπε να παρευρεθούν στην κηδεία συγγενούς τους ή εάν είχαν να λάβει επείγουσα περίθαλψη στο Κισινάου που καμία άλλη χώρα δεν θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει».

Η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει, περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Συνολικά, σε 57 άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος στη Μολδαβία πριν από τον αγώνα Σερίφ εναντίον Παρτιζάν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πυγμάχων από το Μαυροβούνιο που ισχυρίστηκαν ότι ταξίδευαν για να παρακολουθήσουν ένα τουρνουά.

Μόνο δημοσιογράφοι, μερικοί αξιωματούχοι και φιλοξενούμενοι της Παρτιζάν παρακολούθησαν τον αγώνα.

Τουλάχιστον έξι από τους 12 υποστηρικτές που δεν επετράπη να εισέλθουν στη Μολδαβία στις 13 Φεβρουαρίου είναι μέλη της φιλορωσικής ομάδας Narodna Patrola.

Στη ρεβάνς στη Σερβία, στις εξέδρες φαίνονταν ρωσικές σημαίες να κυματίζουν μαζί με σημαίες της χώρας και της Παρτιζάν. Μέρες νωρίτερα, μέλη της Narodna Patrola, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από την ομάδα ultras της Partizan Grobari, φώναξαν το όνομα της Ρωσίας και κουνούσαν τα σύμβολα των στρατευμάτων του Πούτιν.

Grobari.jpeg

Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, περίπου 5.000 άνθρωποι παρέλασαν κρατώντας ρωσικές σημαίες και πανό υπέρ του Πούτιν για να υποστηρίξουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: josimarfootball.com

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0